A melegebb hónapok alatt nagyobb figyelmet fordítunk bőrünk gondos ápolására és védelmére, hiszen egyre többet mutatunk belőle. Hosszabbodnak a nappalok, rövidülnek a nadrágszárak, előkerülnek a szoknyák, a nyári gardrób színes darabjai, a kalapok, és a napszemüvegek. A külső fényvédelem és hidratálás, a vitaminok, a különböző antioxidánsok, az ásványi anyagok és a tápláló zsírsavak mellett a kollagén hatékonyan segít megőrizni és fokozni bőrünk épségét és szépségét.
Mi a kollagén?
A kollagén fő strukturális fehérjeként szolgál testünk számos szövetében, beleértve a bőrt, az ereket, az izmokat, az inakat, a szalagokat és a porcokat is. A test teljes fehérjetartalmának csaknem 30%-a kollagén. Szervezetünk folyamatosan állítja elő szöveteink szerkezeti épségének fenntartása érdekében, viszont az öregedés a fehérjeszintézis fokozatos csökkenését, és így a kollagén-termelés visszaesését eredményezi.
Nézzük a számokat!
A kollagén a bőr száraz tömegének megközelítőleg 70%-át teszi ki. A bőr teljes kollagén tartalmának 80%-át az I-es típusú, 15%-át pedig a II-es típusú kollagén képezi. Tizennyolc éves korunk után a kollagénszint évente átlagosan 1%-kal csökken, és mire elérjük a nyolcvanat, akár 75%-kal kevesebb található meg belőle bőrünkben, mint a fiatal korunkban.
Tudományosan bizonyított hatékonyság
Egy 69 résztvevős, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat 35 és 55 év közötti nők részvételével bebizonyította, hogy a hidrolizált kollagén rendszeres fogyasztása javítja a bőr rugalmasságát. A véletlenszerűen csoportokba osztott nők nyolc héten keresztül vagy napi 2,5 illetve 5 gramm I-es típusú hidrolizált kollagént vagy placebót (hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát) kaptak.
A bőr rugalmasságát, hidratáltságát és textúráját tekintve a résztvevők bőre kezdetben hasonló állapotú volt. Négy, illetve nyolc hétig tartó bevitel után a placebóhoz képest mindkét hidrolizált kollagén dózis átlagosan 7%-al növelte a bőr rugalmasságát, és ez még magasabb volt az 50 évnél idősebb nőknél.
Egy másik független, ugyancsak randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat a hidrolizált kollagén bőröregedésre gyakorolt hatásait elemezte. A 12 hétig tartó, 112 fős vizsgálatban 39 és 59 év közötti nők vettek részt, akiknél naponta kétszer vagy placebót alkalmaztak, vagy egy kereskedelmi forgalomban lévő terméket, ami 300 milligramm II-es típusú hidrolizált kollagént, 100 milligramm kondroitin-szulfátot és 50 milligramm hialuronsav kombinációját tartalmazta.
Vizsgálták az arcvonalakat, a ráncokat, a szarkalábak vonalait, a bőr textúráját és simaságát, illetve a bőr tónusát és szárazságát. A nőknek a 12 hét során tartózkodniuk kellett minden helyileg alkalmazott hidratáló és bőrkezelő termék használatától.
A vizsgálat lezárásakor mindkét csoportnál jelentős javulást mutattak a bőr szárazságát, a szarkalábakat, a textúrát, a simaságot és a bőr tónusát illetően.
Ugyanakkor a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő hatása jelentősen felülmúlta a placebóét. A kollagénnel kezelt csoportban az arcvonalak és a ráncok a kiindulási állapothoz képest átlagosan 8,35%-kal javultak, szemben a placebót fogyasztó kontrollcsoportban megfigyelt 0,63%-nál.
A vizsgálatban résztvevő 112 nő esetében az étrendhez adott kollagén hatékonyan csökkentette a ráncokat, és allergiás reakciókról sem számoltak be.
Hogyan használjuk a kollagént bőrünk egészségéért?
Szerencsére a széles körben elérhető termékek közül könnyű megtalálni a nekünk megfelelőt. A Mannavita Multi Kollagén italpor egyszerű és hatékony módja e fontos fehérje pótlásának, kiegészítésének. Öt különböző típusú kollagént tartalmaz, így nem csak bőrünk, hajunk és körmünk egészségéhez járul hozzá, hanem segíthet porckopás, ízületi gyulladások és emésztőrendszeri problémák esetén is. A Mannavita Multi Kollagént naponta ajánlott alkalmazni, folyadékban elkeverve. Turmixba vagy gyümölcslébe rejtve fokozhatjuk hatását, mivel a bennük lévő C-vitamin nemcsak a kollagén előállítását serkenti, hanem a hatékonyabb felszívódást is elősegíti.
Ahogy mindig, alkalmazás előtt kérjük ki kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét.
Források:
https://cshperspectives.cshlp.org/content/3/1/
https://www.sciencedirect.com/science/article/
https://journals.biologists.com/jcs/article/120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1220811/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21865807/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21421911/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32883033/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18709289/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3120067/