Az inozitolról röviden
Az inozitol egy mind a növényi, mind az állati szövetekben megtalálható szénhidrát. Bár technikailag nem vitamin, bizonyos tulajdonságai miatt gyakran a B-vitaminok közé sorolják. Az emberi szervezet maga is képes az inozitol előállítására, melyhez glükózt használ fel a vesékben. Ennek ellenére az étrendi inozitolforrások kulcsfontosságúak az inozitol megfelelő szintjének fenntartásához a szervezetben, hiszen az inozitol elengedhetetlen számos biológiai folyamat lebonyolításához, és egészségünk hosszútávú megőrzéséhez. A következőkből kiderül, hogy milyen fontos folyamatokban játszik szerepet az inozitol, illetve, hogy hogyan gondoskodhatunk megfelelő szintjéről.
Az inozitol főbb élettani szerepei
Hozzájárul a sejtek közötti kommunikációhoz
Az inozitol alapvető komponense a foszfolipideknek, amelyek elengedhetetlen összetevői a sejthártyának. A sejthártya szabályozza, hogy mi lép be és ki a sejtekből, elősegíti a sejtek közötti kommunikációt, így kritikus szerepet játszik a jelátviteli folyamatokban. Az inozitol jelenléte a foszfolipidekben segít fenntartani a sejthártya integritását, biztosítva, hogy a sejtek hatékonyan léphessenek interakcióba környezetükkel, és fenntarthassák a homeosztázist.
Részt vesz az inzulin jelátvitelében
Az inozitol, különösen inozitol-foszfát formájában, részt vesz az inzulin jelátvitelében, mely elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához. Kulcsfontosságú továbbá az anyagcsere-folyamatok megfelelő lebonyolításához, és a hatékony energiatermeléshez is. Az inzulin jelátviteli útvonalaiban bekövetkező zavarok összefüggésbe hozhatók például a cukorbetegséggel, és más komoly panaszokkal is.
Támogathatja az idegrendszert
Az inozitol hozzájárul a neurotranszmitterek, mint például a szerotonin és a dopamin megfelelő működéséhez, amelyek kritikusak a hangulat szabályozása, a kognitív funkciók megőrzése és az általános agyműködés szempontjából is.
Segíthet a mentális egészség megőrzésében
Egyes kutatások szerint az inozitol előnyösen alkalmazható olyan állapotok esetén, mint például a depresszió, a pánikbetegség, és az obszesszív-kompulzív zavar. Az inozitol szakszerű alkalmazása segíthet enyhíteni az ezekkel az állapotokkal összefüggő tüneteket, mely részben az inozitol neurotranszmitterek működésére gyakorolt hatásának köszönhető.
Óvhatja a reproduktív rendszert
Egy policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőket vizsgáló tanulmány szerint az inozitol, különösen a myo-inozitol, képes javítani az inzulinérzékenységet PCOS esetén, ami jelentős fejlemény, mivel az inzulinrezisztencia a rendellenesség egy gyakori jellemzője. Továbbá, a myo-inozitol alkalmazása összefüggésbe hozható a jobb peteérési funkcióval és a fokozott termékenységgel PCOS-ben szenvedő nőknél. Ezek a hatások kiemelik az inozitol potenciálját, mint a reproduktív egészség támogatását szolgáló hatóanyag, különösen az anyagcserét és hormonális egyensúlyt érintő zavarok esetén.
Melyek az inozitol legjobb forrásai?
Bár az emberi szervezet képes az inozitol előállítására, a következő ételek fogyasztásával hozzájárulhatunk megfelelő szintjének fenntartásához:
- Gyümölcsök: A citrusfélék (a citrom kivételével) és a sárgadinnye jó inozitolforrások.
- Hüvelyesek: A hüvelyesek, beleértve a babot, a lencsét és a zöldborsót szintén tartalmaznak inozitolt.
- Gabonafélék: A teljes kiőrlésű gabonák, valamint a búzacsíra különösen gazdagok inozitolban.
- Diófélék és magvak: A mandula, a dió, valamint a napraforgómag csupán néhányak az inozitol forrásai közül.
- Állati termékek: Ugyan az állati eredetű termékek, mint például a máj, tartalmaznak inozitolt, vizsgálatok szerint a növényi források hatékonyabban növelhetik az inozitol szintjét a szervezetben.
- Étrend-kiegészítők: Az inozitol természetesen étrend-kiegészítő formában is kapható önmagában, vagy komplex termékek részeként, melyeknek szélesebb körű egészségvédő hatást köszönhetünk az egészséges és változatos étrend részeként alkalmazva. Ajánlott termék: GAL+ Multivitamin
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/inositol/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK184852/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9955821/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7793450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8780431/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2137771/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17952759/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7726322/
Fotó: Karolina Grabowska