Szinte minden héten megjelennek újabb és újabb beszámolók az egyszerű és gyors fogyást ígérő csodaételekkel és varázsmódszerekkel kapcsolatban. Sokan a zeller szárának kipréselt levét, vagy almaecetes vizet isznak minden reggel, vannak, akik a szénhidrátok bevitelének csökkentésében hisznek, mások pedig az időszakos böjtölés szellemi és testi hatásairól zengenek ódákat. A grapefruit is megkapta a maga 15 perc hírnevét néhány évvel ezelőtt, amikor megannyi celeb, guru és lelkes fogyasztó jótékony hatásait dicsérte. Ebben a cikkben kiderül, vajon megérdemel-e a jelképes 15 percnél több figyelmet ez a vitamindús citrusgyümölcs, ha a testsúly szabályozásáról van szó.
Városi legendától a klinikai kutatásokig
Alacsony kalóriatartalma miatt a grapefruitot sokan “negatív kalóriás” ételként emlegetik. Ez elméletben azt jelenti, hogy a szervezetünk több kalóriát éget el a gyümölcs megemésztése során, mint amit beviszünk annak fogyasztásával. Noha az eddigi klinikai beszámolók cáfolták, hogy a negatív kalóriásnak hitt ételek, köztük a fanyar grapefruit valóban kalóriadeficitet okoznának, elkeseredésre semmi ok. Annak ellenére, hogy ez a városi legenda megdőlni látszik, a grapefruit más, bizonyított tulajdonságainak köszönhetően valóban képes lehet segíteni a fogyásban.
Számos kutatás beszámolt róla, hogy a grapefruit magas rost- és víztartalmának köszönhetően étkezések előtt fogyasztva segíthet az étvágy csillapításában. A fokozott teltségérzet kevesebb bevitt kalóriához vezethet, ami hosszú távon hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez. Az egyik, 12 héten át tartó klinikai kutatás átlagosan több, mint 1.5 kilós fogyásról, és a derék karcsúsodásáról számolt be azon résztvevőknél, akik naponta fogyasztották a gyümölcsöt a változatos étkezések részeként. A friss grapefruit és kivonatai elősegíthetik a bélflóránkban található prebiotikumok, vagyis jó baktériumok szaporodását is, ami jó hatással lehet lelki egészségünkre és közérzetünkre, így a depresszió vagy stressz okozta túlevés is elkerülhető.
Mi mindenre használható még a grapefruit?
A grapefruit nem csak az egészséges és fokozatos testsúlycsökkentéshez járulhat hozzá, de más pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik. Magas vitamin- és tápanyagtartalmának köszönhetően védi és erősíti az immunrendszert, így hatékonyan alkalmazható különböző betegségek megelőzésére és kezelésére is. A grapefruitban lévő cukor lassabban szívódik fel, fokozatos energiaellátást eredményezve. Alacsony glikémiás indexének (GI) köszönhetően így nem eredményezi a vércukorszint hirtelen növekedést, visszaesését, így nem jelentkezik a cukros gyümölcsök fogyasztását gyakran követő levertség, fejfájás vagy akár irritáltság.
Hogyan alkalmazzuk?
Ha fogyni szeretnénk, ha nem, a grapefruit magas vitamintartalma miatt megérdemli, hogy bevásárlólistánk állandó szereplője legyen. Szerencsére ez a gyümölcs hazánkban is elérhető, így könnyen gondoskodhatunk rendszeres fogyasztásáról. A citrusok köztudottan jó hatással vannak egészségünkre, és ez alól - nem meglepően - a grapefruit sem kivétel. Gazdag A- és C-vitaminban, valamint magnéziumban és más ásványi anyagokban, ezért nem csak azoknak érdemes fogyasztani a friss grapefruitot, akik le szeretnének faragni néhány kilót.
Az emésztés elősegítésére sokan alkalmazzák a gyümölcsből készült kivonatot. A Mannavita Grapefruitmag-kivonat csepp formában elérhető, így folyadékban feloldva, naponta alkalmazható. Átlagos fogyasztás mellett egy 100 milliliteres üveg akár egy hónapra is elegendő.
A grapefruit számos gyógykészítménnyel nem várt interakcióba léphet, így a gyümölcs, vagy az azt tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása előtt fontos képzett szakember, kezelőorvos tanácsát kikérni.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15797686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21115081
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225890/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885994
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21288350