A királyok betegségének is nevezett köszvény kialakulását sokáig a hedonista, úri étkezésekre jellemző állati fehérjékben, zsírokban és alkoholos italokban gazdag táplálkozás következményének vélték. Mára azonban kiderült, hogy ugyan bizonyos élelmiszerek súlyosbíthatják az állapotot, a köszvény jellemzően akkor fordul elő, amikor a húgysav (urát) szintje rendellenesen megemelkedik a vérben, illetve a húgysav kristályai felhalmozódnak az ízületekben és azok környékén, ahol fájdalmas gyulladást váltanak ki. A húgysav- vagy urátkristályok lerakódását a szövetekben hiperurikémiának is nevezik.
Lássuk, mi minden állhat a köszvény kialakulásának hátterében, illetve milyen tényezők fokozhatják a betegség kockázatát!
Csökkent húgysav-kiválasztódás
A húgysavat általában a vesék távolítják el a szervezetből, ám ha ez nem történik meg hatékonyan, a húgysav szintje megemelkedik. A kontrollálatlan cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és immunszuppresszánsok is okozhatnak vesekárosodást, ami húgysav-visszatartáshoz vezethet.
Fokozott húgysavtermelés
A legtöbb esetben a köszvényért felelős fokozott húgysavtermelés oka ismeretlen, ám egyes elméletek szerint a következők állhatnak a hátterében:
- enzimrendellenességek
- limfóma
- leukémia
- hemolitikus anémia
- pikkelysömör
- kemoterápia vagy sugárterápia
- örökletes rendellenességek
- túlsúly
Purinokban gazdag étrend
A purinok a DNS és az RNS természetes kémiai összetevői, ám amikor a szervezet lebontja őket, húgysavvá alakulnak. Egyes élelmiszerek különösen gazdagok purinokban, így jelentősen növelhetik a húgysavszintet a vérben. Ide tartoznak például a vörös húsok, a szervhúsok, az olajos halak, illetve egyes zöldségek is, köztük a spárga, a karfiol, a bab és a gombák.
A köszvény kialakulásának kockázati tényezői
Életkor és nem
A férfiaknál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek köszvényes tünetek, mint a nőknél. A legtöbb férfit 30 és 50 év között diagnosztizálják, míg a nőknél a betegség leginkább a menopauza után jelentkezik. Gyermekeknél és fiatalabb felnőtteknél a köszvény ritka.
A köszvény előfordulása a családban
Klinikai vizsgálatok szerint ha valamelyik vérrokonunk köszvényben szenved, nálunk is nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják ezt a betegséget.
Alkoholfogyasztás
Az alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A legtöbb férfi számára általában napi kettőnél több ital, illetve nők és 65 év feletti férfiak számára napi egy ital is veszélyt jelenthet. Egy 2014-es tanulmány szerint a bor, a sör és más alkoholos italok is ismétlődő köszvényrohamot okozhatnak, ezért igyekezzünk az alkoholfogyasztást a minimumra csökkenteni.
Bizonyos gyógyszerek alkalmazása
Számos gyógyszer növelheti a köszvény kockázatát, ide tartoznak például a következők:
- A szívroham és stroke megelőzésére naponta fogyasztott, akár alacsony dózisú aszpirin
- A magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség (CHF) és más betegségek kezelésére szolgáló tiazid diuretikumok
- Szervátültetés után és egyes reumatológiai állapotok esetén is alkalmazott immunszupresszáns gyógyszerek
- A Parkinson-kórban szenvedők esetében gyakran alkalmazott Levodopa (Sinemet)
- A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) növelésére használt B3-vitamin (niacin)
Egészségügyi állapotok
Az alábbi betegségekben és állapotokban szenvedők esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki a köszvény:
- magas vérnyomás
- magas koleszterinszint
- elhízottság
- cukorbetegség
- hipotireózis (pajzsmirigy-alulműködés)
- vesebetegség
- hemolitikus anémia
- pikkelysömör
Ólomexpozíció
A nagy mennyiségű ólomnak való kitettség más súlyos rendellenességek mellett köszvényhez is vezethet.
Egyéb kiváltó okok
- ízületi sérülések
- fertőzések
- műtétek
- kiszáradás
A köszvény kezelése
A köszvényt orvosunk utasításait követve étrendi változtatásokkal, alternatív terápiákkal és gyógyszerek kombinációjával is kezelhetjük. Néhány javasolt étrendkiegészítő a köszvény hatékony megelőzésére illetve a tünetek kezelésére:
- Mannavita Chlorella Tabletta
- Mannavita Búzafű Italpor
- Mannavita ElektronyK+ Italpor
- Lipocell C-vitamin
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546606/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25591183/
https://www.hopkinsmedicine.org/Disease_of_Kings